Kuha on herkkua, on! Kerma on herkkua, juu! Juustokuorrutteessa maistuu umami, kyllä. Rapuvoi tekee uunikalasta gourmeeta, Oui! Ja herkkusienikastike sopii mihin vaan, totta!!!
Niin, että eihän tästä voinut tulla muuta kuin täyden kympin kuha-annos... Anna Hilda on antanut reseptille kymenen pistettä, ja siksi olenkin takuuvarma, että tämä olisi ollut meidän mummolan kesä- bravuuri. Oikeastaan herkkusienikastiketta tämä ei olisi tarvinnut... kermasta ja juustosta tulee jo yksi kastike, ja toinen kastike on mielestäni jo vähän liiottelua. Kun kerran tälle liiottelulinjalle lähdettiin, lisäsin koristeeksi muutaman keitetyn katkaravunkin... Ja valitsin juustoraasteeksi pitkään kypsytettyä parmesaania (Parmigiano Reggiano). Annoin mennä oikein kunnolla "överiksi".
Mutta mitä olette mieltä nyky-Suomen ruokakauppojen hinnoista? Onko teidänkin mielestä jotain pahasti vialla, kun kotimainen kuhafilee maksaa 29,90€/kg!!!!! (noin 5€/filee). Sitten ihmetellään, miksi suomalaiset ovat niin tylsiä, että tekevät sapuskaa aina vaan lohesta, vaikka olisi muitakin kotimaisia sinttejä tarjolla... Norjalaista lohifileetä saa 13.90/kg, siis yli 2 kiloa kotimaisen kuhakilon hinnalla! Tarjouksesta 8.95€/kg, yli 3 kiloa kotimaisen kuhakilon hinnalla. Varmaankin siksi!
Tämä meidän mielikuvitusmummolan kuhaherkku ei ole mitään arkiruokaa. Mutta hieno resepti sellaisiin hetkiin, kun pitäisi keksiä jotain erityisen hyvää, ja kotimaista.
KUHA HERKKUSIENIKASTIKKEEN KERA vuodelta 1909
2 kg. kuhaa
1 1/2 rkl. suola
voitelemiseen:
1 munankeltuainen
2 rkl. sulattua voita
1 1/2 rkl. rapuvoita
1 rkl. raastettua juustoa
2 rkl. survottuja korppuja
3-4 dl. kermaa
Kala perataan ja huuhdotaan hyvi. Nahka poistetaan, kala halaistaan, selkäruoto poistetaan, selkälihat hierotaan suolalla ja jätetään silleen vähäksi aikaa. Senjälkeen pyyhitään ne kuiviksi ja asetellaan voilla voideltuun uunipannuun. Ne sivellään vatkatulla munankeltuaisella, valellaan slatulla voilla ja rapuvoilla; päälle sirotellaan juustoa ja survottuja korppuja. Kerma kaadetaan kalojen päälle, jotka sitten pannaan uuniin äkkiä paistumaan kellertävän ruskeiksi. Paistumisen aikana valellaan kalat usein liemellään.
Tarjotaan ruskean kerkkusienikastikkeen kera, johon lisätään myöskin se liemi, jossa kalat ovat paistuneet. Pää, nahka ja ruodot keitetään vähässä vedessä, joka myöskin käytetään herkkusienikastikkeeseen.
____________________
KUHA HERKKUSIENIKASTIKKEEN KERA nykykielellä
2 kpl (n.300 g) kuhafileetä / 1 filee per syöjä
merisuolaa
mustapippuria myllystä
1 kananmunankeltuainen
1 rkl voisulaa + ylimääräistä uunivuoan voiteluun
1 rkl rapuvoita
2 rkl parmesanraastetta (ei valmista, vaan juustopalasesta itse hienoksiraastettua)
1 rkl korppujauhoja
1 dl kuohukermaa
HERKKUSIENIKASTIKKEN ohjeen löydät täältä.
RAPUVOIN ohjeen löydät täältä.
Voitele uunivuoka ja asettele kalafileet vuoan pohjalle. Mausta fileet suolalla ja pippurilla. Voitele pinta munankeltuaisella, kaada päälle voisula ja rapuvoi. Ripottele pinnalle parmesanraaste ja korppujauhot. Kaada kerma sekaan ja paista 200℃ uunissa noin 10 minuuttia (kala kypsyy nopeasti, kuitenkin fileen paksuus pitää ottaa huomioon). Tarjoa herkkusienikastikkeen, (keitettyjen katkarapujen ja tillin) kanssa.
____________________
Kuha on vaa herkkua,nii maistuuha se miullekkii...... Kylli
VastaaPoistaOnpa todella herkullisen näköinen ruoka! Rakastan kalaa ja rakastan sieniä :) Kalan hinta on aivan jäätävää nykyään! Harvinaista herkkua on kuhafileet... sääli, sillä tekisin niin mielellään ruokaa muustakin kalasta kuin lohesta. Seitifileitä tulee paistettua paremman puutteessa ruisjauhoissa pyöriteltynä ;)
VastaaPoistaTaru, sanos muuta...
PoistaNiihä onkii! Ei mikää ihme, miulle kans !!!!! :)
VastaaPoistaKala on kesäruokaa parhaimmillaan, kuha on hyvää aina, mutta juuri tuon kalliin hinnan vuoksi sitä ei tule juuri perheen ruokapöytään. On viikkoja kun mikään kala ei ole kunnon tarjouksessa, ei edes lohi. Ainoa vaihtoehto on pakastealtaan sei.
VastaaPoistaJuu, Anonyymi, harmi, näin juuri...tai pakastetut lohipalaset...
Poista