YKSI REPALEINEN KEITTOKIRJA, ISOÄIDIN MERKINNÄT JA LAPSENLAPSI JONKA MISSIO ON HERÄTTÄÄ HENKIIN 101 VUOTTA VANHAT RESEPTIT. KERROSTALOKEITTIÖN ARKI SAA UUSIA MAUSTEITA KUN RETROSOPPA PORISEE !
torstai 15. elokuuta 2013
RANSKALAINEN PERUNAVANUKAS
Ranskalainen perunavanukas on perunasoselaatikon hienostuneempi ranskanserkku. Tämän yksinkertaisen perunaohjeen juju piilee vatkatuissa munanvalkuaisissa. Kun perunasose saa valkuaisten mukana ilmaa, muuttuu sen koostumus ihanan kuohkeaksi, melkein kohokasmaisen ilmavaksi. Tämä on aikuisten perunamuusia parhaimmillaan.
__________________
RANSKALAINEN PERUNAVANUKAS vuodelta 1909
1 1/2 ltr. perunoita
1 dl. sulattua voita
1/2 rkl. suolaa
1 tl. sokeria
3-4 munaa
1 1/2 dl. kermaa
2 rkl. survottuja korppuja
perunat huuhdotaan ja paistetaan uunissa. Sisusta puserretaan kuorista ja survotaan hienoksi, voi ja mausteeet sekoitetaan joukkoon. Vatkatut munankeltuaiset ja kerma sekoitetaan yhteen ja hämmennetään seokseen; viimeksi sekoitetaan siihen vaahdoksi vatkatut munanvalkuaiset. Seos kaadetaan voideltuun vuokaa, ja survotut korput ripotellaan päälle. Vanukas paistetaan uunissa.
___________________
RANSKALAINEN PERUNAVANUKAS nykykielellä
1 kg perunoita
50 g voita
2 kananmunaa
1-2 dl (kevyt)kermaa
1/2 rkl merisuolaa
ripaus sokeria
2 rkl korppujauhoja
Pese perunat ja paista 200℃ uunissa kunnes kuoret kurtistuvat ja sisälmys pehmenee. Halkaise perunat ja koverra sisälmys kuorista kulhoon. Sulata voi, erottele kananmunan valkuaiset keltuaisista. Vatkaa keltuaiset, voisula, kerma, suola ja sokeri tasaiseksi seokseksi. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Yhdistä kaikki ainekset keskenään, voitele uuninkestävä vuoka ja kaada perunaseos vuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja paista 200℃ uunissa puolisen tuntia, kunnes pinta muuttuu kuparinruskeaksi.
___________________
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?