lauantai 10. elokuuta 2013

RAPARPERIHILLO


ISOÄIDIN RESEPTILLÄ täyttää nyt 3 vuotta!
Kokonaisen kolmen vuoden ajan, aina viiden päivän välein on maisteltu vanhanajan keitoksia ja opittu aina vaan lisää omista makujuurista. Eikä minun ole tarvinnut näitä keitoksia yksinäni maistella, blogi-tilastojen mukaan sivunäyttöjen määrä on juhlapäivän kynnyksellä ylittänyt puolen miljoonan rajapyykin ja lukijoita löytyy ympäri maailmaa. Koti-Suomen jälkeen hyvänä kakkosena tulee Yhdysvallat, sitten Ruotsi, Saksa, Britannia...Tilasto on aika huimaa luettavaa, sen edessä nöyrtyy, ja se kannustaa panostamaan jatko-osiin.



Siispä rakkaat lukijat; loppua ei ole vieläkään luvassa; makuseikkailu Anna Hildan koekeittiössä, se vaan jatkuu. Kolmen vuoden kunniaksi keitellään nyt raparperihilloa ja nostetaan  raparperimojito-malja.   Cheers ⚑
_____________________

RAPARPERIHILLO vuodelta 1909

2 kg. raparperia
2 kg. sokeria

Raparperinvarret huuhdotaan, kuoritaan ja palotellaan pieniksi palasiksi. Sokeri ja rapaeperin palat pannaan kerroksittain pariksi päivää mehustumaan. Liemi kaadetaan kasariin, keitetään kokoon paksuksi liemeksi ja raparperipalat pannaan sekaan. Niiden annetaan hiljalleen kiehua, kunnes näyttävät kirkkailta (noin 15 min.),  ja vaahto kuoritaan pois.

_____________________

RAPARPERIHILLO nykykielellä

500 g raparperin varsia
500 g sokeria

Huuhdo, kuori ja pilko raparperit. Laita raparperit kattilaan ja kaada sokeri päälle, jätä mehustumaan pariksi päiväksi. Keitä raprperejä ja sokeria miedolla lämmöllä, kunnes raparperit pehmenevät ja soseutuvat. Kuori vaahto pinnalta. Purkita puhtaaseen lasitölkkiin, sulje kansi ja säilytä jäähtyneenä jääkaapissa.


PS. RAPARPERIMOJITOon tarvitset lasin pohjalle pari teelusikallista raparperihilloa, ripauksen tummaa ruokosokeria, ja muuaman revityn mintun lehden, sitten vaan loraus rommia, jäitä ja soodavettä. Sekoitustikuksi raparperin varsi. Ja jos haluat kauniin vaaleanpunaisen juoman, jätä raparperit kuorimatta. KIPPIS !


PS2. Aivan kuin kolmevuotisjuhlan kunniaksi, (vaikka ajoitus onkin täyttä sattumaa); löytyy Anna Hildan koekeittiöstä maininta KOTOLIVING-lehdestä. Tosin Annan ja Hildan (Minnasta nyt puhumattakaan); isoäidin ja poissaolollaan loistavan tyttärentyttären nimet menevät jutunpätkässä sekaisin... mutta pääasia, että meidän ANNA HILDA on päässyt lehteen! (7.8. ilmestynyt numero, sivu 59!)




9 kommenttia:

  1. onnea kolmivuotiaalle, olet kyllä lukijasi ansainnut, niin kattava ja hienosti laadittu blogi jonka päivityksiä ilolla odottelee :) itse olen vasta löytänyt blogiisi, mutta onneksi löysin, tästä on nyt tullut yksi vakkariblogeista :)

    VastaaPoista
  2. No niin tässä nähdään , Minna on virallisesti maailman paras! Aloitin raparperimehulla ja Nyt tuli tämä ihana hillo ja sekoitustikku.

    Kiitos kiitos kiitos joka vuosi!

    VastaaPoista
  3. ONNEA 3-vuotiaalle!
    Ja kiitos ahkeralle tyttärentyttärelle, olet tehnyt suuren urakan. Blogisi olisi ansainnut enemmän palstatilaa ja kunnon esittelyn tuollaisen epämääräisen selostuksen sijasta!

    Kaunis toteutus ja arvokas historian taltiointi tämä on !!
    Ninni

    VastaaPoista
  4. Onnea 3-vuotiaalle! Hyvin kirjoitettuja ja inspiroivia blogeja on ilo lukea ja sinun blogisi on yksi niistä.

    VastaaPoista
  5. Onnea 3-vuotiaalle!
    Tämän blogin löysin aikoinaan etsiessäni Wiipurin rinkelin ohjetta (joka vieläkin tekemättä muskottiKUKAN puutteen takia). On ihania vanhoja reseptejä ja tyylikäs blogi tämä, mie tykkään!
    Onnea, onnea! t:Siru

    VastaaPoista
  6. Hei!
    Tämä parin päivän liettyminen. Säilytetäänkö kattilaa jääkaapissa vai huoneenlämmössä?
    Tanja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tanja, ennenvanhaan on säilytetty huoneenlämmössä, mutta minä laitoin jääkaappiin, meillä lentelee kaikenlaisiä hyttiäisiä (banaanikärpäsiä) muutenkin ihan riittävästi...pilalle liemi ei varmaankaan huoneenlämmössäkään mene...

      Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?