lauantai 15. marraskuuta 2014

RUSKEA SIPULIKASTIKE


Eipä uskoisi, mutta vanha kunnon ruskeakastike on herkkua. Kuullottaminen irrottaa sipuleista makean umamin, ja jauhojen kypsennys voissa antaa kastikkeelle pähkinäisen vivahteen. Sen tuntee nenässä, kun jauhot kypsyvät ja muuttuvat vaaleanruskeiksi.

Vanhan kirjan ohjeessa on käytetty nesteenä vettä, ja se on ihan ok. mutta vahvemman maun saat vaihtamalla veden liha- tai kasvisliemeksi. Jos oikein haluat hienostella, ja tehdä silkkisen kastikkeen, kannattaa siivilöidä sipulit kokonaan pois.
_____________________

RUSKEA SIPULIKASTIKE vuodelta 1909

4-5 rkl. voita
2 sipulia
1 tl. vehnäjauhoja
1 dl. vettä
suolaa

Sipuli kuoritaan, hakataan hienoksi ja ruskeutetaan voissa. Vehnäjauhot sekoitetaan joukkoon ruskeutumaan, vesi lisätään, kastike saa kiehua ja maustetaan. Tarjotaan keitettyjen perunain kanssa.

____________________

RUSKEA SIPULIKASTIKE nykykielellä

3 rkl voita
2 sipulia
4+ tl vehnäjauhoja
2-3 dl lihalientä (tai kasvislientä, tai vettä)
merisuolaa
mustapippuria myllystä
(tilkka kermaa, ei välttämätön)

Kuori ja silppua sipuli, sulata voi pannulla ja kuullota sipulisilppu. Ripottele jauhot pannulle, sekoita niin että jauhot imevät rasvan itseensä ja anna kypsyä niin kauan, että väri muuttuu vaaleanruskeaksi. Lisää kuumennettu lihaliemi (kasvisliemi tai vesi) ja sekoita tasaiseksi. Tarkista maku, mausta suolalla ja pippurilla. (Lisää lopuksi tilkka kermaa ja sekoita pohjia myöten.)


4 kommenttia:

  1. Ihana resepti! Valurautapannulla tekemällä tulee muuten erityisen hyvää :)

    VastaaPoista
  2. Vieno VIspilä, kiitos, niin varmaankin, sillä valurauta on muutenkin ihan pannujen ykkönen! (vaikkei uskoiskaan!!!!)

    VastaaPoista
  3. Mahtava yksinkertainen ja maukas resepti, myös vegaanille käypä vähän muuntaen. Kiitos!

    VastaaPoista
  4. Kaalikääryleiden kanssa hyvää

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?