lauantai 20. joulukuuta 2014

HUNAJAKAKKU


Hunajakakussa maistuu pomeransinkuori ja inkivääri. Siksi se pääsee meidän joulupötään kunniapaikalle. Näyttävyyttä ja juhlavuutta olisi saanut vielä lisää vaikkapa appelsiininmakuisella sokerikuorrutteella, mutta lumipyryn toivossa tomusokeri tuntui nyt juuri sopivalta viimeistelyltä...

❄ ILOA, VALOA JA HERKULLISTA JOULUA KAIKILLE ❄
HUNAJAKAKKU vuodelta 1909

8 munaa
425 gr. sokeria
2 dl. ruskeata hunajaa
1/2 tl. hienonn. inkivääriä
1 rkl. pomeranssinkuoria
425 gr. vehnäjauhoja

Munankeltuaiset ja polet sokerista vatkataan vaahdoksi. Toinen puoli sokerista ja hunaja lämmitetään, hierotaan, kunnes jäähtyy ja sekoitetaan munankeltuaisten joukkoon. Mausteet ja vehnäjauhot lisätään, viimeksi vatkatut munanvalkuaiset. Seos kaadetaan voideltuun, survotuilla korpuilla jauhotettuun vuokaan ja paistetaan noin 1 1/4 tuntia.

______________________

HUNAJAKAKKU nykykielellä

4 kananmunaa
200 g sokeria
1 dl hunajaa (mieluiten tummaa metsähunajaa)
200 g vehnäjauhoja
1/4 tl inkivääriä
1/2 rkl pomeransiinkourta
lisäksi tarvitset:
voita kakkuvuoan voiteluun, korppujauhoja vuoan jauhottamiseen ja tomusokeria kakun koristeluun

Erottele keltuaiset valkuaisista ja vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Yhdistä puolet sokerista keltuaisiin ja vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Mittaa hunaja ja loput sokerista kattilaan, kuumenna kiehumispisteeseen ja sekoita tasaiseksi. Yhdistä jauhot ja mausteet, vatkaa seos keltuaisvaahtoon. Kääntele sekaan valkuaisvaahto. Voitele ja jauhota kakkuvuoka, kaada taikina vuokaan ja paista 175℃ noin tunti, tai kunnes kakku on keskeltäkin kypsä, (kakkuun tökättyyn puutikkuun ei enää tartu taikinaa). Siivilöi kakun pinnalle tomusokeria juuri ennen tarjoamista.

______________________





2 kommenttia:

  1. Mä taisin tästä reseptistä löytää pitkään etsimäni kakun, joka korvaisi perinteiset piparkakut.

    Hyvää ja maistuvaa joulua!

    VastaaPoista
  2. Hei Anna, vastaus tulee vasta koomisesti juhannuspäivänä, mutta hienoa, että resepti jatkaa kulkuaan!!! Surkeasta kelistä huolimatta; ihanaa juhannusta!!! ps. vois sopia tänä vuonna tämä resepti keskikesäänkin...

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?