YKSI REPALEINEN KEITTOKIRJA, ISOÄIDIN MERKINNÄT JA LAPSENLAPSI JONKA MISSIO ON HERÄTTÄÄ HENKIIN 101 VUOTTA VANHAT RESEPTIT. KERROSTALOKEITTIÖN ARKI SAA UUSIA MAUSTEITA KUN RETROSOPPA PORISEE !
maanantai 15. joulukuuta 2014
LUUMUKIISELI
Kanelia & sokeria? Maitoa & voisilmä? Sekametelisoppaa? Mustikkasoppaa? Vai luumukiisseliä riisipuuron sekaan??? Niin monta on makua kun on syöjiäkin. Tässä vanhan kirjan ohjeessa kiisseli on yhdellä ässällä KIISELI, ja KANEELI taas kahdella eellä. Kuulostaa hauskalta ja maistuu joululta! (Vaikka omaan joulupuurooni, joulurauhan julistamisen tienoilla, laitankin vain sokeria, kanelia ja maitoa).
____________________
LUUMUKIISELI vuodelta 1909
1/2 kg. luumuja
1 ltr. 2 dl. vettä
1 dl. sokeria
kaneelinpalanen
1 1/2 rkl. perunajauhoja
marjamehua tahi viiniä
Luumut huuhdotaan lämpimässä vedessä ja liotetaan sokerilla maustetussa vedessä. Sitte ne keitetään kannen alla hiljalleen pehmeiksi, kaneelinpalanen mausteena. Luumut nostetaan lasimaljaan, liemi siivilöidään ja suurustetaan kylmään vesitilkkaan sekoitetuilla perunajauhoilla ja saa kiehahtaa. Se maustetaan marjamehulla tahi viinillä, kaadetaan luumuiolle ja sokeria ripotellaan pinnalle.
Liemen voi myöskin jättää suurustamatta, mutta siinä tapauksessa käytetään liemeen vähemmän vettä. luumukiiseli tarjotaan kylmänä kermavaahdon kera.
___________________
LUUMUKIISELI nykykielellä
250 g kuivattuja kivettömiä luumuja
7 dl vettä
1/2 dl sokeria + ylimääräistä pinnan sokerointiin
kanelitanko
reilu 2 rkl perunajauhoja
Keitä luumuja, sokeria, kanelitankoa ja vettä kunnes luumut pehmenevät, noin 20 minuttia. Nosta luumut tarjoiluastiaan, sekoita perunajauhot ja 1/2 dl kylmää vettä. Suurusta luumujen keitinliemi perunajauholiemellä, kuumenna kiehumispisteeseen, anna pulpahtaa, mutta älä keitä enää. Kaada kastike luumujen päälle ja ripottele sokeria pinnalle. Tarjoa riisipuuron tai kermavaahdon kanssa.
____________________
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Onko aine määrät tarkoituksella eri tuossa vanhassa ja uudessa reseptissä?
VastaaPoistaJuu on, minulla oli kaapissa 250g pussi kuivattuja luumuja, sen takia puolitin aineet noin määräisesti; luumuja puolet, mutta puolet vedestä olisi ollut 6,5 dl, joten pyöristin kokomitaksi 7, minkä vuoksi perunajauhoja laitoin reilu 2, kun nestettäkin oli vähän enemmän tuntui perunajauhojen määrä aika vähäiseltä...riippuu tietysti mitenkä paksusta kiisselistä tykkää. Tästä tulee melko kiinteää, muttei mitään liiseteriä kuitenkaan. Sokerin määrä on myös makuasia. Itse en lisännyt hapanta mehua, mutta jos vaikka puli dl puolukkamehua laittaisi kiisselin sekaan, tarvittaisiin ehkä enemmän sokeriakin...
Poista