Viipalekakkujen taikina muistuttaa piparitaikinaa, vaikkei siinä olekaan joulumausteita... Fariinisokeri se varmaankin vie aistit jouluun, sehän on sekoitus tavallista sokeria ja ruokosiirappia... Ja siirappi kuuluu piparkakkuihin; ilman siirappia piparitkin olisivat pelkkiä keksejä...
Viipalekakkujen rullaaminen on taikinaterapiaa parhaimmillaan, ja sopii suurpiirteiselle leipurille, kiireessäkin. Tässä ohjeessa ei ole turhaa näpräilyä; kaikki ainekset vaan sekaisin, taikina pötkilöiksi ja uuniin. Kuvan keksit pyöräytin vielä puoli tuntia ennen lentokentälle lähtöä... Oli tarkoitus kuvatakin kakut, mutta siihen ei enää aika riittänyt. Ja niin uunilämpimät viipalekakut pääsivät mukaan syyslomalle.
"VIIPALEKAKUT VEIVÄT KISSANKIN KIELEN" |
VIIPALEKAKUT vuodelta 1909
6 munaa
425 gr. fariinisokeria
215 gr. voita, hierotaan vaahdoksi
110 gr. mantelia
1 tl. soodaa
650 gr. vehnäjauhoja
Munat ja sokeri vatkataan; siihen lisätään pesty ja hierottu voi, sekä leikellyt kuorimattomat mantelit. Sooda jauhojen kera sekoitetaan viimeiseksi. Taikina jätetään silleen seuraavaan päivään, jonka jälkeen se leivotaan pitkiksi kapeiksi kangiksi. Paistamisen jälkeen leikataan kanget vielä lämpiminä ollessaan vinottain 2 sm. leveiksi viipaleiksi, jotka kuivataan meidossa uuninlämmössä.
___________________________
VIIPALEKAKUT nykykielellä
3 kananmunaa
210 g fariinisokeria
100 g voita
50 g mantelilastuja
1/2 tl ruokasoodaa
400 g vehnäjauhoja
Vatkaa munat ja sokeri. Sulata voi ja kaada munaseokseen. Sekoita taikina tasaiseksi. Yhdistä ruokasooda ja mantelilastut jauhoihin, ja lisää seokseen pienissä erissä. Anna taikinan levätä jääkaapissa ainakin puoli tuntia ennen leipomista. Rullaa taikinasta pellin pituisia tankoja. Paista 200℃ uunissa vartti, kunnes pinta saa vähän väriä. Leikkaa tangot viistosti suupalankokoisiksi kekseiksi heti uunista nostamisen jälkeen.
__________________________
Ompa suloisia kuvia! Nyt kun olet siellä etelässä, voisitko julkaista lisää kesäisiä kuvia meidän muidenkin iloksi? Kiitos ja hyvää syyslomaa.
VastaaPoistaEllu
Meidänkin kotona tehtiin aina noita viipale pipareita,joiksi niitä kutsuttiin. Kylli
VastaaPoistaEllu puhuu asiaa. We want more! (Reseptitkin olisi kivoja.)
VastaaPoista:)
Kiitos Ellu ja Sanni,
VastaaPoistatäällä ollaan vielä hetki, mutta tällä kertaa lomakodissa ei ole omaa keittiötä, joten olen herkutellut vain ravintoloissa ja tietysti PIKNIKEILLÄ...reseptejä en ole tällä reissulla kerännyt ollenkaan, mutta kuvia ottanut sitäkin enemmän...juu...ei huono idea, voisin laittaa blogiin ylimääräisen kuvapostauksen..... pysykäähän linjoilla!
Ja kiitos KYLLI, huomasin vasta nyt että unohdin mainita nimesi Kroatiassa. Ei ollenkaan tarkoitushakuista, ja kiitän nyt kommentistasi jälkikäteen, lisäksi toivotan mukavaa joulunodotusta!!!!
VastaaPoista