YKSI REPALEINEN KEITTOKIRJA, ISOÄIDIN MERKINNÄT JA LAPSENLAPSI JONKA MISSIO ON HERÄTTÄÄ HENKIIN 101 VUOTTA VANHAT RESEPTIT. KERROSTALOKEITTIÖN ARKI SAA UUSIA MAUSTEITA KUN RETROSOPPA PORISEE !
maanantai 10. kesäkuuta 2013
KASVISLIEMI
On sanomattakin selvää, etteivät liemikuutiot ja fondit voi koskaan yltää kesävihanneksista itsekeitetyn kasvisliemen tasolle. Tämä taikaliemi loihtii keitosta tai risotosta mieleenpainuvia makuelämyksiä ja ylentää keittäjänsä arovon arvaamattomaan. Jos et usko niin kokeile !
___________________________
KASVISLIEMI vudelta 1909
Kasvisliemi keitetään kaikenlaisista vihanneksista ja juureksista. Tähän käytetään tavallisesti:
kukkakaalia,
ruusukaalia,
silpoherneenpalkoja,
persiljaa,
valkokaalia,
porkkanaa,
palsternakkaa,
selleriä,
sipulia,
purjosipulia,
lanttua.
Yllä mainitut kasvikset puhdistetaan, huuhdotaan, paloitellaan ja pannaan kylmässä, hiukan suolatussa vedessä kiehumaan. Lanttu ja porkkana antavat helposti liemelle liian imelän, selleri taas kirpeän maun; sentähden on näitä käytettävä säästävästi. Kokemus osoittaa, missä suhteessa kasviksia on käytettävä. Kasviksist saattaa jättää muutamia poiskin, ellei niitä ole saatavissa. Liemi saa hiljalleen kiehua 2-3 tuntia umpinaisessa kattilassa ja sitte se siivilöidään. Osan vihanneksista saattaa ottaa liemestä pois, ennenkuin kiehuvat rikki ja tarjota kokonaisina kirkkaassa liemessä. Paitsi näitä voi käyttää kokkareita, munuaispiirasia y.m.
kasvisliemestä voi myöskin valmistaaa suurustettuja keittoja.
_______________________
KASVISLIEMI nykykielellä
kaaleja
herneenpalkoja
porkkanaa
palsternakkaa
sipulia
selleriä (vähemmän kuin muita juureksia)
purjosipulia
persiljaa
rypsiöljyä
Leikkaa kaali lohkoiksi. Kuori ja paloittele juurekset ja sipuli. Huuhdo purjo ja leikkaa pätkiksi. Lado kaikki ainekset kattilaan ja lorauta sekaan öljyä, kuullota kasviksia hetki ja lisää vettä niin paljon että vihannekset peittyvät. Keitä lientä miedolla lämmöllä 2-3 tuntia. Siivilöi liemi ja käytä keittoihin tai sienirisottoon.
_____________________
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Tuota kun keittäisi, voisi pakastaa sopivissa erissä. Samantienhän sitä voi keittää isommankin kattilallisen, samalla vaivalla. Ja juuri sopiva vuodenaikakin. Kiitos ohjeesta1
VastaaPoistaHooPee, just näin, ja pienempiin tarpeisiin voisi pakastaa vaikka jääpalapusseihin. :)
PoistaVoisiko noita kasvisten "jämiä" käyttää mihinkään? Tuntuu harmilliselta heittää niitä roskiin... Ennenvanhaan ne on varmaan syötetty kotieläimille, mutta kun nykyään ei varsinkaan kaupunkieläjältä löydy sopivaa eläinlajia:) Soseuttaa ja käyttää sämpylätaikinaan?? Mitä mieltä olet?
VastaaPoistaT. utelias säästäjä
hei utelias säästäjä,
Poistaliemet kun maustetaan vasta valmiina, niin eläimille voi kyllä suolattomia vihanneksia antaa...mutta melko mauttomia ovat, yli kypsiä ja kun se kaikki aromirikkaus on siirtynyt liemeen, ei paljoa jämissä ole kehumista...mutta miksei, kyllähän niistä saisi ainakin taikinanjatketta, siis massaa (ei niinkään makua) ajatellen...
Hei, anna hildan tyttärentytär! Postasin blogiini laskiaisen kunniaksi hernekeitosta ja linkitin esimerkkinä mukaan kasvisliemipostauksesi. Toivottavasti pidät tätä kunnianosoituksena.
VastaaPoistahttp://lempiruokienpaiva.blogspot.fi/2015/02/liu-lau-laskiaista-vanhan-muorin.html
Hei Lea, KIITOS kunnianosoituksesta! :)
PoistaJa ☀ista kevättä !