tiistai 8. huhtikuuta 2014

"PARAS KOTIRUOKA" -KILPAILU


Sain bloginpitäjänä kutsun "Hyvää Suomesta kotiruoka kilpailuun", missä joutsenmerkittyjä kotimaisia tuotteita käyttäen pitäisi valmistaa perisuomalainen ruoka-annos. Säännöissä painotettiin, ettei ohjeen tarvitse olla monimutkainen, yksinkertainenkin kelpaa, kunhan se on taidokkaasti toteutettu.

Ensireaktioni oli vähän samantyylinen kuin suhtautumiseni kaikenlaisiin kilpailuihin; ajattelin ettei tämä projekti ole minulle. Suomalaisuus jäi kuitenkin poukkoilemaan mieleeni. "Ruokaa omasta maasta"-teema muovautui ihan itsestään "ruokaa omista juurista"-ajatukseksi. Selailin isoäidin keittokirjaa ja päätin sittenkin ilmoitteutua leikkiin mukaan, "Anna Hildan koekeittiön" puolesta.


Herkullisen ajatusleikin jälkeen päädyin KESÄKEITTOON, mikä löytyy isoäidin keittokirjasta "sekavihannes-keittona". Anna Hilda on raapustanut ohjeen kulmaan "Hieno keitto", se riitti minun valintakriteeriksi. Ohje on kotimainen, ja ylistää kotimaisia kasviksia. Kesäkeitto sopii kasvissyöjillekin, siitä saa myös helposti laktoosittoman, maidottoman ja gluteenittoman. Tämän keiton perusohje on ainakin 100 vuotta vanha, mutta resepti on kuin räätälöidysti uusien kotimaisten ravitsemussuositusten mukainen. (Suomalaisten ylenpalttista lihansyöntiähän pyritään toppuuttelemaan ja samalla kasvisten kulutusta lisäämään). Muuntautumiskykyinenkin tämä perinnekeitto on; kirkasliemisen keiton voi tuunata siskonmakkarakeitoksi ja maitopohjaisen keiton vaikkapa lohisopaksi.

Jos Anna Hildan kesäkeitto herättää Sinussakin positiivisiä väreitä; voit käydä antamassa äänesi täällä;
http://ruoka.fi/ruokajutut/hyvaa-suomesta/aanesta-suomen-paras-kotiruoka-ja-voita-100-euron-ravintolalahjakortti 24.4.2014 asti.

              "IHAN KOHTA ON KESÄ...JA KATTILASSA NYT JO"                
TÄSSÄ SE ON: TUIKITAVALLINEN, MUTTA IKI-IHANA KESÄKEITTO ⚑
♒ ☀♒ ☀♒ ☀♒ ☀♒ ☀♒ ☀♒ ☀♒ ☀♒ ☀♒ ☀♒ ☀♒ ☀♒ ☀♒ ☀♒

KESÄKEITTO

6 uuden sadon porkkanaa
6-10 uutta perunaa
1 l vettä
1 tl merisuolaa
1 tl sokeria
1 pieni uuden sadon kukkakaali
kourallinen sokeriherneitä
kourallinen pinaatinlehtiä
6 dl maitoa
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl laktoositonta rukakermaa
1 kananmunankeltuainen
2 rkl persiljanlehtisilppua

TAI TALVIVERSIO:
500 g perunaa (Laitilan Siikli)
1 l vettä
1 tl merisuolaa
1 tl sokeria
 300 g kotimaisia pakastevihanneksia (Apetit)
75 g kotimaista pakastepinaattia (Apetit)
nokare voita (Valio)
6 dl maitoa (vanhanajan luomumaito, Ingman)
2 rkl vehnäjauhoja (Sunnuntai)
1 dl laktoositonta ruokakermaa (Valio)
1 kananmunankeltuainen (Laitilan luomumunat)
2 rkl persiljanlehtisilppua (Järvikylä)

Hankaa perunat ja porkkanat juuresharjalla puhtaiksi. Kuori porkkanat tarvittaessa ja pilko suupalan kokoisiksi. Huuhdo ja paloittele kukkakaali. Kiehauta vesi, mausta suolalla ja sokerilla, lisää perunat. Anna kiehua muutama minuutti ennen kun lisäät porkkanat ja viimeiseksi kukkakaalin. Keitä al denteksi (=jätä purutuntumaa, älä ylikeitä). Huuhdo herneet, poista kannat ja lisää keittoon, anna kiehua kunnes herneet hieman pehmenevät. Huuhtele ja revi pinaatti, lisää sekin keittoon.

Jos teet keiton talvella, pakastetuista vihanneksista: kuori ja pilko perunat. Kiehauta vesi kattilassa, mausta suolalla ja sokerilla, keitä perunat puolikypsiksi, kaada kotimaiset pakastevihannekset kattilaan ja keitä al denteksi (=jätä purutuntumaa, älä ylikeitä). Lisää keittoon sulatettuja pakastepinaattikuutioita.

Jos jätät keittoliemen kirkkaaksi, lisää tässä vaiheessa nokare voita, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Jos haluat valkopohjaisen keiton: sekoita jauhot maitoon ja kaada seos keittoon, anna kiehahtaa. Vatkaa ruokakerma ja keltuainen sekaisin, nosta keitto hellalta ja kaada kermaseos kattilaan, sekoita pohjia myöten. Mausta ja lisää tarvittaessa suolaa.

Mikäli haluat keitosta ruokaisamman, lisää kirkkaaseen keittopohjaan paloiteltuja siskonmakkaroita ja keitä makkarat kypsiksi. Lohipalat muuttavat maitopohjaisen kesäkeitton maukkaaksi kalasopaksi.

Ripottele persiljasilppu päälle juuri ennen tarjoamista.

♒☀♒☀♒☀♒☀♒☀♒☀♒☀♒☀♒☀♒☀♒☀♒☀♒☀♒☀♒☀♒☀♒☀♒

Kesäkeitto on nimensä mukaisesti parhaimmillaan kesällä, vihannessesongin aikaan, mutta valmistuu talvellakin näppärästi kotimaisista pakastevihanneksista. Eikä kukaan estä sulattamasta talviversioon nokaretta sulatejuustoa? Tai vuohenjuustoa? Tai...

Kesäkeitto taitaa olla vahvojen naisten lempikeitto. Anna Hildan lisäksi kesäkeittoon on aikanaan tykästynyt rouva Runebergkin. Tiesitkö, että kansallisrunoilijamme, J.L. Runebergin vaimo, Fredrika Runeberg oli taitava kokki. Suurperheen äiti kehitteli keittiössään torttureseptien lisäksi paljon muutakin. Innokkaan puutarhurin  kasvimaan sato päätyi usein maidottoman kesäkeiton tapaiseksi, maukkaaksi Fredrikan kasviskeitoksi.

 FREDRIKAN KEITTO⤴    SISKONMAKKAROILLA TUUNATTU⤴   LOHIVERSIO⤴    


4 kommenttia:

  1. Annoin äänen kesäkeitollesi, loistava ruoka josta tulee ihan lapsuus-ajan kesät mieleen.. :)

    VastaaPoista
  2. Maukas ja kaunis keitto! Minäkin muistan kesäkeiton maun lapsuusajasta, meillä Etelä-Virossa ei käytetty kukkakaalia, muuten sama. T.Kelli

    VastaaPoista
  3. Värikäs ja maukas keitto! Tykkäsin lapsena samanlaisesta keitosta, virolaisen mummin tai äidin tekemänä!

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?