EIKÖ OLEKIN HIENO VERHO? ... ANNA HILDAN VANHA LAKANA! |
RIISIRYYNIMAKKARA vuodelta 1909
425 gr. riisiryyniä
vettä
2 dl. raastetua maksaa
1 sipuli
4 rkl. voita tahi rasvaa
1 muna
1/2 ltr. maitoa
3-4 dl. sulttaanirusinoita
6-8 rkl. siirappia
1/4 tl. hienonn.inkivääriä
1/2 tl. valkopippuria
suolaa
Riisirynit huuhdotaan lämpimässä vedessä ja keitetään paljossa vedessä puolipehmeiksi, vesi siivilöidään pois, ja ryynien annetaan jäähtyä. Maksa, korittu, hienonnettu ja voissa tahi rasvassa ruskeutettu sipuli, vatkattu muna, maito, lämpimässä vedessä huuhdotut rusinat ja mausteet sekoitetaan ryynien joukkoon. Seos hämmennetään hyvin ja pannaan löyhästi suuriin härän suoliin, jotka sidotaan niin pitkiksi makkaroiksi kuin kukun haluaa.
Nämä pannaan miedosti suolattuun veteen kiehumaan valmiiksi (30-40 min.). Jos makkarat kiehuessa nousevat pinnalle, pistellään niitä neulalla, jotta eivät halkeaisi. Ne nosetaan kaksinkertaiselle liinavaatteelle tahi puhtaille kuiville oljille valumaan.
Makkaroita valmistettaessa ne joko paistetaan voidellussa uunipannussa uunissa tahi ruskeutetaan voissa paistinpannussa.
_____________________________
RIISIRYYNIMAKKARA nykykielellä
reilu 1 dl risottoriisiä
200 g jauhettua naudan maksaa
1 sipuli
50 g voita
1/2 dl maitoa
1/2 dl rusinoita
1 tl valkopippuria
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl suolaa
3 rkl siirappia
liotettuja sian suolia tai talouskelmua
Keitä riisi al denteksi, anna jäähtyä. Kuori ja silppua sipuli. Sulata osa voista pannulla ja kuullota sipulisilppu. Liota rusinoita kuumassa vedessä, siivilöi vesi pois. Sulata loputkin voista ja sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi.
Pursota massa luonnonsuoleen tai levitä kelmun päälle ja rullaa pötkilöiksi, solmi päät. Keitä makkaroita miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Ota väri lopuksi pannulla. Jos käytät talouskelmua, muista poistaa kelmu ennen paistamista. Tarjoa puolukkasurvoksen kanssa.
__________________________
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?