Ahvenissa on vain yksi miinus; ruotojen paljous. Ennenvanhaan ruodoista viisveisattiin, mutta nykyisin suositaan fileitä. Fileisiinkin voi soveltaa vanhaa ohjetta. Ne voi jauhottaa samaan tyyliin kuin kokonaisen kalan, pitää muistaa vaan laittaa pannulle ensin se puoli, joka tulee lautasella näkyviin. (Silloin ei kalaa tarvitse turhaa käännellä enää esillepanon aikana).
__________
PAISTETUT AHVENET vuodelta 1909
2 kg. ahvenia
2 rkl. suolaa
1 dl. ruisjauhoja
voita paistamiseen
vettä
Kalat suomustetaan hyvin, perataan, huuhdotaan ja pyyhitään kuiviksi. Niiden kumpaankin sivuun viilletään haavoja, sitte kalat kieritetään suola- ja jauhoseoksessa sekä paistetaan voissa. Kun ne ovat hyvin ruskeutuneet, lisätään pannuun hiukan kiehuvaa vettä. Kalat saavat siinä hiljalleen paistua kannen alla, kunnes ovat kypsiä.
____________________
PAISTETUT AHVENET nykykielellä
perattuja (ja suomustettuja) ahvenia
2 rkl suolaa
1 dl ruisjauhoja
voita
rypsiöljyä
Mausta ruisjauho suolalla, jauhota kalat. Sulata nokare voita juoksevaksi, anna seistä hetki sivussa niin että hera painuu pohjalle ja kirkas voi nousee pintaan.
Paista ahvenet rypsiöljyssä, jauha myllystä valpipippuria pintaan ja lusikoi päälle kirkastettua voita (ei pala niin helposti kuin hera, ja antaa kauniimman värin kuin öljy). Nosta kansi pannun päälle kun käännät kalat ja paista kypsiksi.
___________________
Moi tyttärentytär. Ahvenesta saa tosi helposti kaikki ruodot pois parilla viillolla. Laitahan googleen sanat ahvenen pöksyttäminen, niin päädyt blogiini aiheen pariin.
VastaaPoistaPolkkapossu, KIITOS; tsekkasin vinkkisi ja vaikuttaa tosi simppeliltä kolmiolta. Harmi, että olen nyt vielä joulukuun alkuun saakka Japanissa (työharjoittelussa), etten pääse heti kokeilemaan, mutta kotiinpaluun jälkeen menee kyllä kokeiluun! :)
PoistaKyllähän se vaan niin hyvää on vuosikymmenestä toiseen!
VastaaPoistambkarhu 1, niinpä!
Poista