___________________
VOIPUURO vuodelta 1909
200 gr. voita
300 gr. vehnäjauhoja
1 ltr. 7 dl. maitoa
(1 rkl. suolaa)
Voi sulatetaan kasarissa, vehnäjauhot sekoitetaan joukkoon, ja kiehuva maito lisätään vähitellen. Puuro saa kiehahtaa joka kerta, kun maitoa lisätään, sekä vatkataan hyvin, ettei jauhot kokkaroidu (ja maustetaan suolalla). Tarjotaan kuumana maidon tahi mehukeiton kera.
___________________
VOIPUURO nykykielellä
50 g voita
75 g (=reilu 1 dl) vahnäjauhoja
4 dl maitoa
suolaa
Sulata voi kattilassa, ripottele vahnäjauhot sekaan, anna jauhojen imeä itseensä kaikki rasva, kuumenna maito ja lisää sekaan pienissä erissä, koko ajan vatkaten. Mausta suolalla ja tarjoa hillonokareen, rouhittujen pähkinöiden ja/tai kuusenkerkkäsiirapin kanssa.
___________________
Voipuuro on tuttu lapsuudestani. Äitini oli käynyt aikoinaan talouskoulun ja meillä syötiin ja herkuteltiin niiden oppien mukaan. Voipuuro oli maustettu vanilijasokerilla ja se tarjotiin mustikkasopan kanssa, todella hyvää!
VastaaPoistaIhanaa puuroa, mustikkasoppa varmasti parasta, mutta mikä tahansa mehukeitto sopii tämän puuron kanssa.
PoistaKiva kuulla Erja, itse kuulin koko puurosta vasta nyt! Mutta kaupaksi meni, eli hyvää oli!!! ;)
VastaaPoistaPitkä aika kun 0len keittänyt. Huomena herkutellaan
VastaaPoistaOlen tottunut,että voipuuro valmistetaan karkeista vehäjauhoista ja maustetaan vaniliinisokerilla, työpaikallani tehtiin näin.Tarjotaan punaherukkakeiton kanssa, joka on kylmää. Ja on sitten hyvää! 😋
VastaaPoistaVoi, meillä lapsuudenkodissa tämä oli jouluaterian jälkiruoka karpalosopan kans! Niin hyvää! Perinteet velvoittaa ja teenkin tästä jouluaaton yllärin!
VastaaPoista